Zayaz speelt met woningdelen in op nieuwe woonbehoeften

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De woningnood is hoog, maar in welke mate zijn woningzoekenden bereid een woning te delen? Woningcorporatie Zayaz, actief met meer dan 13.000 woningen in de regio ’s-Hertogenbosch, deed er onderzoek naar en neemt met de pilot woningsplitsen en woningdelen de proef op de som. Een gesprek met Simone van Raak, projectleider maatschappelijke ontwikkeling en Frits van Gigch, projectleider renovatie: “Er is veel animo, maar ook voorzichtigheid.”

Zayaz zette een vragenlijst uit onder woningzoekenden om de interesse in woningdelen te peilen. Meer dan zeshonderd woningzoekenden reageerden. “Negentig procent van de woningzoekenden is daadwerkelijk op zoek naar een woning,” vertelt Simone.. “Van deze circa 550 mensen geeft ongeveer een kwart aan dat ze zeker interesse hebben in een gedeelde woning, ongeveer zestig procent zegt ‘misschien’. Bij een gesplitste woning is het animo groter, hier zegt zestig procent dat ze geïnteresseerd zijn. Vanuit de vragenlijst lijkt er dus veel animo, maar ook voorzichtigheid.”

Woning én kosten delen
Op de vraag of het grote aantal reacties aantoont dat de woningnood zó hoog is dat zelfs een woning delen een optie is, of dat huurders kennelijk veel meer bereid zijn om een woning te delen dan wordt gedacht, zegt Simone: “Beide situaties spelen. Vijfentwintig procent van de woningzoekenden geeft aan dat ze een woning willen delen omdat ze snel een woning nodig hebben. Maar een vergelijkbare groep wil vooral graag kosten delen.”

Bewust kiezen voor samen
Ze vervolgt: “Daarnaast zijn er mensen die bewust kiezen voor het delen van een huis. Omdat ze het prettig vinden, vanuit duurzaamheidsoogpunt of omdat ze weinig ruimte nodig hebben. Het is dus én én. In dit experiment willen we ons vooral richten op mensen die bewust kiezen voor het samen leven in één woning. Die groep willen wij faciliteren. Vanuit ons streven naar buurten en wijken waarin bewoners de ruimte krijgen om te wonen zoals zij willen.”

Gedeelde woning
Zayaz nodigde deelnemers aan de vragenlijst uit voor een verdiepend gesprek. Daar hebben in vier gesprekken circa dertig mensen aan meegedaan. De gesprekken vonden plaats in een reguliere eengezinswoning waarvan Zayaz de bovenverdieping heeft verbouwd naar twee slaapkamers met een aangesloten badkamer. Frits: “Die woning gaan we binnenkort ook echt verhuren.”

Privacy belangrijk
In de gesprekken die met woningzoekenden zijn gehouden, is privacy een belangrijk aandachtspunt, zegt Simone. “In een gedeelde woning deel je ruimten en faciliteiten. Bij het splitsen transformeren we een woning naar volledig zelfstandige eenheden. Vanuit het privacy oogpunt is het logisch dat er meer animo is voor een gesplitste woning. Daarnaast zijn de verwachtingen over woningdelen ook divers. Er zijn bijvoorbeeld mensen die graag een pand willen delen maar dan met meer dan twee mensen. Ook mensen die wel willen delen, maar meer privéruimten wensen.”

Gesplitst versus gedeeld
Alhoewel er omwille van privacy meer animo is voor een gesplitste – in plaats van gedeelde – woning, is het nog te vroeg om van een gelopen koers te spreken, zegt Frits: “In de pilot onderzoeken we een aantal varianten, waarbij we nu een type ‘Drive-In woning’ hebben gesplitst. Daarnaast onderzoeken we op dit moment de haalbaarheid van het splitsen van het type eengezinswoning dat we in grotere aantallen in ons bezit hebben.” 

Keuzemogelijkheden
Voor het delen van een woning wil Zayaz dan ook een aantal keuzemogelijkheden ontwikkelen. Vanuit het idee dat iedereen andere behoeften heeft, kijkt Zayaz nu of ze een aantal keuzemogelijkheden kunnen ontwikkelen – bijvoorbeeld een extra badkamer, of een gesplitste woonkamer – waaruit mensen die een woning gaan delen kunnen kiezen. “Op basis hiervan kunnen we beoordelen of we aan de woonbehoefte kunnen voldoen,” aldus Frits.

Dicht op elkaar
Zayaz onderzoekt ook hoeveel invloed een huurder wil hebben bij het zoeken van de juiste medehuurder. Op de vraag of Simone al een voorschot kan nemen op de uitkomst, antwoordt ze: “De verwachting is dat dit cruciaal is voor het succes. Mensen wonen in een gedeelde woning relatief dicht op elkaar. Dit maakt een zelfde levensstijl en of elkaar goed kennen belangrijke voorwaarden voor het goed kunnen samenleven. Dit werd voor ons wel bevestigd in de gesprekken.”

Niet voor iedereen geschikt
De grote belangstelling voor woningdelen ontstaat voor een deel vanwege het tekort aan woningen. Frits: “Maar het delen van een woning is niet voor iedereen geschikt. Het moet bij jou als persoon of bij een bepaalde levensfase passen. Het delen van een woning is wat ons betreft één van de woonoplossingen die we willen faciliteren, daar waar die behoefte er is. Dit doen we naast het experimenteren met andere woonvormen, en het toevoegen van flexibele en permanente nieuwbouw.”

Nieuwe woonvormen
“We zien dat er een groep mensen is die zoekt naar een andere manier van samenleven, naar nieuwe woonvormen of meer keuzemogelijkheden binnen de sociale verhuur,” vat Simone samen. “Bovendien is er een groep mensen die betaalbaar en klein wil wonen. Mensen die aangeven dat ze weinig ruimte nodig hebben en dat ze compact en duurzaam willen wonen. Met dit experiment, maar bijvoorbeeld ook onze initiatieven op het gebied van tiny housing, geven we daaraan gehoor.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Zayaz