Toekomstgericht werken met SaaS

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Op dit moment worden ICT-oplossingen steeds vaker aangeboden als een SaaS- (Software as a Service) oplossing. Om te begrijpen waarom SaaS-oplossingen in de toekomst steeds meer en meer standaard zullen worden, geven we hieronder een definitie van SaaS:

“Software as a Service is online toegang (ongeacht tijd en locatie) tot een op afstand beheerde applicatie. SaaS staat parallel gebruik toe van eenzelfde applicatie door een groot aantal onafhankelijke gebruikers (klanten), biedt een aantrekkelijke betalingsstructuur vergeleken met de toegevoegde waarde voor de klant en een maakt nieuwe en innovatieve software mogelijk” (Sääksjärvi, M., Lassila, A., and Nordström, H., 2005)

Uit deze definitie blijkt eigenlijk al welke voordelen er met SaaS voor een organisatie te behalen zijn. Een aantal mogelijke voordelen staat hieronder beschreven.

  • Eenvoudig te beheren
    De software wordt niet meer door uw organisatie beheerd, maar door de provider van deze software. Als deze gekoppeld is aan een ERP-systeem dat (nog) niet als SaaS-oplossing wordt geleverd, is er natuurlijk nog wel gedeeltelijk beheer over de integratie tussen de verschillende systemen.
  • Automatisch updates en releases voor de software
    Nieuwe updates en releases worden door de provider getest en geïnstalleerd. Dat levert al aanzienlijke tijdwinst op. En doordat er door de provider maar een omgeving bijgewerkt hoeft te worden en alle aandacht daarop kan worden gericht, zal de benodigde tijd voor incident-management ook aanzienlijk lager zijn dan in traditionele situaties.
  • Gebruikers hebben altijd dezelfde versie van de software
    Natuurlijk lijkt dit voor één organisatie die gebruik maak van de software niet direct een voordeel. Dat is in die situatie waarschijnlijk ook het geval. Toch kan het voorkomen dat bij een niet SaaS-oplossing verschillende gebruikers van één organisatie gebruikmaken van verschillende versies, bijvoorbeeld door het gebruik van meerder servers voor het schaalbaar maken van de toepassing.
  • Software is overal toegankelijk
    Als laatste, maar natuurlijk een van de belangrijkste voordelen. De software kan overal worden gebruikt. Door het gebruiken van de software op afstand, via internet, kan deze overal gebruikt worden waar een internetaansluiting te realiseren is. Afhankelijk van de gebruikte techniek in de software ook nog op meerdere soorten devices.

Bij ERP-oplossingen zoals Tobias AX is de trend op dit moment dat steeds meer toepassingen aanvullend op het ERP geleverd worden als SaaS-oplossing. De hierboven beschreven voordelen gelden uiteraard ook voor deze oplossingen. Mareon en Archief Compact zijn voorbeelden hiervan. Wat deze producten naast de functionaliteit ook aantrekkelijk maakt, is dat ze als SaaS-oplossing wel gebruik maken van gegevens uit het ERP-systeem, dit ook weer ongeacht de locatie hiervan. Hiermee is bereikt dat de gebruikers van deze SaaS-oplossingen dus ongeacht hun locatie kunnen werken en direct verbinding hebben met het ERP-systeem.  

De toekomst in met SaaS
Door de toepassing van SaaS ontstaan er veel meer mogelijkheden om efficiënter en kostenbewust te gaan werken. Een van de onderwerpen binnen dit kader dat het laatste jaar erg veel aandacht krijgt in de sector is het digitaliseren van zoveel mogelijk processen. “Totaal Digitaal” en “Optimaal digitaal”, en “De Digitale Corporatie” zijn daarbij vaak gehoorde uitingen. Het draait daarbij uiteraard om de mogelijkheid de corporatieprocessen zoveel mogelijk digitaal af te kunnen handelen, en dan bij voorkeur door de belanghebbenden in deze processen. En dat laatste neemt met zich mee dat de hiermee gepaard gaande werkzaamheden ook ongeacht de locatie uitgevoerd kunnen worden. Vanuit die optiek is het dus een logisch stap om nog meer toepassingen als SaaS-oplossing te gebruiken. Ook ERP-systemen worden als SaaS aangeboden. Een grote stap voorwaarts: enerzijds de voordelen van het beheer van door de provider en anderzijds de mogelijkheid om vanaf elke locatie te kunnen werken. Ook Aareon is hiermee reeds gestart en een aantal corporaties ervaren er ook al daadwerkelijk de voordelen van.

Daarnaast kunnen we, ook mede dankzij de mogelijkheden van SaaS, werkzaamheden vereenvoudigen. We kunnen daarbij het ERP-systeem zien als het kloppende hart van de organisatie met daaromheen een scala van lichte toepassingen die door uw huurders, partners en medewerkers worden gebruikt.

Dus niet alleen speciale toepassingen voor een aantal specifiek te benoemen processen, maar toepassingen voor alle processen waarvoor het wenselijk is om deze ook buiten de muren van uw organisatie te kunnen uitvoeren. In feite lenen alle processen zich hier in meer of mindere mate voor. Voor klantgerichte processen zal het nut duidelijk zijn, maar ook delen van financiële processen komen hier bijvoorbeeld voor in aanmerking. De eerste stappen zijn daarin reeds gezet door het aanbieden van verschillende apps waarmee uw medewerkers op pad kunnen en hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het aantal mogelijkheden hiervoor zal alleen maar groter worden en daar hoeven we geen jaren op te wachten. Ook op de roadmap van Aareon zullen deze ontwikkelingen een prominente plaats innemen.

Aareon levert het volgende nu al als SaaS-oplossing:

•  Mareon
•  Archief Compact
•  Beleidsportaal
•  Treasury
•  Tobias AX
•  Flexiciel

Bron: Aareon

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon in de CorporatieGids 2015 te bekijken.