The BIM Practice over lean-plannen en BIM

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Mensen vragen vaak aan mij hoe ik Lean-plannen en BIM toepas in projecten. Rochdale heeft in 2019 besloten om alle projecten, renovatie en nieuwbouw, uit te werken in BIM. Ik ben bij onze opdrachtgever Rochdale ook projectmanager vastgoed ontwikkeling. Dat betekent dat ik, naast advies over BIM en Lean in vastgoedprojecten, ook vastgoedprojecten mag ontwikkelen. Dat doe ik vanaf de initiatieffase tot en met uitvoering. Dat zijn ontwikkelingen in een buurt of wijk, nieuwbouw projecten en renovatie projecten. Zo pas ik in mijn projecten toe wat ik adviseer en daar laat ik meteen zien hoe je het uitvoert. Op deze manier zie ik waar de organisatie tegen aanloopt en waar ze kunnen bijsturen.

Eén van die projecten is Vlietstraat in Amsterdam. Daar renoveren we 201 appartementen om klaar te maken voor de toekomst. Dit is een supergaaf project met veel uitdagingen. De huurders moeten uit hun woning en de bouw neemt ongeveer 2 á 3 jaar in beslag. Op dit moment hebben we een aannemer geselecteerd om in bouwteam het ontwerp (in BIM) verder uit te werken. Daarnaast loopt de aanvraag voor een omgevingsvergunning en moeten de huurders nog akkoord geven op de plannen. Om het proces voor het komende jaar duidelijk te krijgen, heb ik een aantal plansessies gepland. Daarin gaan we kijken hoe we heldere afspraken maken voor de uitvoering van het project. Bij deze sessies zijn de interne en externe partijen betrokken om samen een planning te maken. 

Bij Rochdale hebben we een plankamer en een planbord om dit te faciliteren. Als de planning op het bord staat dan verwerken we hem (bij voorkeur) in KYP of een ander planningsprogramma. Dan kunnen we de planning goed bewaken.

Naast het efficiënter ontwerpen met BIM, overwegen we het 3D-model te gebruiken om het draagvlak onder de huurders te vergroten. Het gebruik van een 3D-model geeft de bewoners een beter beeld van de nieuwe woningen, meerwerk en waarom ze een huurverhoging krijgen.

Informatie Vlietstraat
Aan de Vlietstraat, Vaartstraat, Baarsstraat en Schinkelkade in Amsterdam staat een monumentaal woningblok. Het complex is prachtig, maar ook toe aan renovatie. We willen dat de woningen weer een hele tijd meekunnen. Daarom gaan we de woningen en het gebouw volledig renoveren: vanaf de fundering tot en met het dak. We nemen ook de algemene ruimtes mee, zoals trappenhuizen, portieken en bergingen. Na deze grote verbouwing lijkt de woning sterk op nieuwbouw, maar dan in een monumentaal jasje, met energielabel A.

We gaan ook de monumentale gevel herstellen, in oorspronkelijke staat, maar dan wel toekomstbestendig. De renovatie van een kroonjuweel!

Bron: The BIM Practice, Foto: The BIM Practice