Testmanagement is vaak een ondergeschoven kindje binnen organisaties. Veel medewerkers hebben er een hekel aan omdat het veel tijd kost met op het oog weinig resultaat. Maar als je het testen goed oppakt en zorgt voor borging, wordt het een routineklus die weinig moeite kost. Hoe je dit doet, leggen we uit in dit blog.
1. Geef iemand de rol van testcoördinator
Testmanagement is een vak apart en verdient een specifieke rol binnen de organisatie. De testcoördinator heeft vooral een coördinerende rol, met pieken rond testperiodes. Met een testcoördinator heb je een aanjager die ervoor zorgt dat het testen, en alles eromheen, soepel verloopt. Hij of zij regelt niet alleen de logistiek, maar fungeert ook als aanspreekpunt voor testers en behoudt het overzicht. De rol kan wisselend zijn, afhankelijk van de grootte van de organisatie en de applicaties.
We kennen allemaal de uitdaging dat de business niet kan leveren en dat testers onzeker zijn over hun taken, prestaties of de benodigde tijd. Een goede testcoördinator kan de beschikbare capaciteit optimaal inzetten en benutten, waardoor testers beter in hun rol komen.
Het opzetten van een testorganisatie, mét testcoördinator, vraagt in eerste instantie veel werk. Maar als je dit goed inricht, heb je daar als organisatie veel profijt van. Het begint met goede testscripts op basis van de processen, dit zorgt voor een solide basis. De input komt van de collega’s en specialisten binnen de organisatie, de testcoördinator houdt het overzicht en zorgt ervoor dat de testscripts worden opgevolgd en wijzigingen worden bijgehouden.
Wat eerst als een extra taak voelt, bespaart uiteindelijk tijd. Je hoeft niet steeds weer het wiel uit te vinden en een grote groep medewerkers bij een testtraject te betrekken. De testcoördinator weet wat moet gebeuren, wie en wat nodig is en organiseert het testtraject.
2. Gebruik een goede testtool
Een goede testtool geeft je inzicht waar in het proces of de applicatie het vaker fout gaat. Hierdoor heb je argumenten om het gesprek aan te gaan met de leverancier van de applicatie of et de proceseigenaren binnen de organisatie. Zo kun je met een goede onderbouwing verbeteringen doorvoeren.
Het gebruik van de juiste testtool is daarom cruciaal bij testtrajecten. Natuurlijk kun je testscripts maken in Word en het overzicht bijhouden in Excel. Maar een goede testtool zorgt voor beter inzicht en sturing. Zo wordt de historie van alle tests volledig bijgehouden, wat waardevolle informatie oplevert voor procesverbeteringen. Bovendien biedt een testtool meer zekerheid doordat er een complete audittrail wordt vastgelegd. Dit versterkt de controleerbaarheid en voorkomt dat je belangrijke aspecten vergeet te testen, waardoor je live gaat met een product dat niet werkt zoals verwacht.
3. Creëer draagvlak voor het testen
Bij het opzetten van een testorganisatie is het belangrijk om de organisatie aan de hand te nemen. Je wilt uitdragen wat er gaat gebeuren, waarom en wat van medewerkers wordt verwacht. Een goede kick-off meeting, waarin de juiste mensen kort en bondig worden geïnformeerd, zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit. Tijdens een kick-off meeting worden rollen en verantwoordelijkheden toegelicht: wat wordt verwacht, wat gaan we testen, hoe gaan we om met testresultaten en testscripts, hoe ziet een testdag eruit?
Tijdens het testen is het fijn dat de testers kunnen terugvallen op de testcoördinator die het overzicht behoudt, die oplossingen kan bieden en knopen kan doorhakken wanneer het testen niet loopt zoals verwacht.
Door het testmanagement goed in te richten lopen implementatietrajecten soepeler, krijg je overzicht en grip op het testen en zorg je voor een gestructureerde aanpak. Testen is geen lastige klus meer, maar een waardevol proces dat bijdraagt aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van het eindproduct.
Heb je hulp nodig met het opstellen van goede testscripts, wil je advies over het opzetten van een solide testorganisatie of juist gebruik maken van de expertise van een externe testcoördinator? Neem dan vooral contact met ons op.
Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.