We stoppen tegenwoordig veel tijd en energie in alles wat we doen. We zoeken naar successen, het liefst meetbaar en op korte termijn. En toch voelt het alsof het net niet helemaal geworden is wat je wilde. Wat doe je dan? Je gaat door en probeert er het beste van te maken. Of je stopt ermee en pakt iets nieuws aan.
Stilstand is achteruitgang. Toch is even stilzitten niet zo ernstig als we denken.
In bedrijven komt dit ook veel voor. Het ene project volgt het andere op. We zoeken continu naar optimalisatie en verbetering. We zijn ongeduldig, Lean en Agile werken is de trend. We moeten in de actieve houding staan om de ontwikkelingen bij te houden. Het gevolg hiervan is dat veel medewerkers (en organisaties) zo langzamerhand op hun tenen staan. We vergaderen, volgen trainingen en werken nieuwe plannen uit. Tijd lijkt zo ongeveer ons kostbaarste bezit te zijn geworden.
Maar wanneer zijn we in staat om echt te verbeteren en te leren? Hoe boek je vooruitgang? In de duursport bestaat daarvoor het begrip supercompensatie. Tijdens je training breek je de spieren een beetje af en na je training gaat je lichaam zich herstellen. Het bijzondere is dat het lichaam zich niet herstelt om hetzelfde aan te kunnen, maar om klaar te zijn voor nét een beetje meer. Je moet daarom in je trainingsschema rust inbouwen. Het herstel na een inspanning bepaalt hoeveel sneller, beter en verder je kunt gaan.
Deze rust gunnen we onszelf te weinig. Ook in ons werk. We kennen allemaal het belang van een goede evaluatie. Maar wat is dat nu eigenlijk en passen we het nog wel toe? Om maar meteen antwoord te geven op vraag twee: echt evalueren wordt nauwelijks toegepast. Zonde, want daar ligt nu juist de kracht om te verbeteren. Het herstelpunt.
Evalueren is het verzamelen, interpreteren en presenteren van informatie om de waarde van een resultaat of proces te bepalen. Sta met jouw projectorganisatie, afdeling of persoonlijk eens echt stil bij wat je gedaan hebt. Stel vragen als “wat hebben we gedaan?” “Wat is het resultaat, wat werkte wel (en wat niet), wat was mijn bijdrage?” “Welke belemmeringen waren er?” en “Wat is het resultaat nu echt waard, wat kunnen we ermee?” En bepaal dan je volgende stappen. Ik verzeker je dat deze dan nog waardevoller zullen zijn. Of zoals het in de sport heet: je bent bezig met supercompensatie.
Heb je een project afgerond of wil je nieuwe plannen maken? Wij kunnen je helpen met een goede evaluatie als basis voor je nieuwe plannen. En natuurlijk delen we ook graag onze ervaringen uit eerdere evaluaties voor nieuwe projecten met je. Neem gerust contact op met Andersom.
Bron: Andersom | Foto: Andersom op CorporatiePlein
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.