Procesoptimalisatie saai? Nee, juist harstikke nodig!

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Procesverbetering wordt vaak geassocieerd met langdradig uitgeschreven processen. En als je er op die manier naar kijkt, dan is dat inderdaad nogal saai. Je kunt er ook anders naar kijken: het uitgeschreven proces is een resultante van hetgeen je afgesproken hebt. En het is nu eenmaal handig om afspraken op papier te zetten. Daarmee is een proces eigenlijk niets meer dan een achtereenvolgende serie activiteiten met een concreet eindresultaat. Zoals bijvoorbeeld een tevreden klant of een fijne werksfeer. Het kan van alles zijn.

Procesverandering geeft energie
Waar het, bij het goed inrichten van een proces, vooral om gaat is dat je kijkt naar de samenhang. Wanneer jij bijvoorbeeld iets op een andere manier aan gaat pakken, dan betekent dat iets voor de ander. Door daar met elkaar op een open, interactieve manier het gesprek over aan te gaan ontstaat er begrip. En energie! Want een proces loopt vaak over afdelingen heen. En de procesbeschrijving is een (visuele) vastlegging van de (werk)afspraken. En door op deze manier met optimalisatie aan de slag te gaan, werk je dus nauwer samen met collega’s van andere afdelingen. Dat vergroot het begrip over en weer. Al is het maar omdat je elkaar beter leert kennen.

Welke kant van de medaille zie jij?
En dat is een andere zienswijze dan je vaak voorbij hoort komen, namelijk: ‘We hebben het al zo druk en dan moeten we ook nog met procesoptimalisatie bezig zijn.’ Hoe anders is het als je kunt denken: ‘Goed dat we het proces verbeteren, want dat levert me meer tijd en minder stress op.’ Voel je het verschil?

Neem regie. Word autonoom.
Uiteindelijk gaat het om het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Procesverbetering is niet het feestje van het management of van die-en-die afdeling. Je zult ervaren dat je prettiger in je werkrol zit als je de gebaande paden wat los durft te laten. Door het nemen van eigen regie. Door autonomie uit te stralen doordat je staat voor je de taken die je uitvoert. Jij weet immers als geen ander wat je waarom doet op die ene werkdag. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk goed in beeld hebt of en hoe zaken slimmer, sneller, minder stressvol of juist helemaal anders kunnen. Ga er het gesprek over aan. Want een proces doorloop je vaak samen en je wil graag eenduidig werken.

Veranderen doe je zélf
Onthoud in elk geval dit: de belangrijkste verandering zit in de mens zelf. Niet in de beschrijving van een bepaald proces. Veranderen doe je vanuit je eigen individu. Omdat je intrinsiek gemotiveerd bent om het anders te doen.

En vind je dit lastig? Ook om bijvoorbeeld je team mee te krijgen? Schakel ons dan in. Wij hakken dag in dag uit met dit bijltje. En we beloven je één ding: als je met Andersom gewerkt hebt, dan associeer je het woord proces niet meer met saai. Daar mag je ons aan houden.

Bron: Andersom, Foto: Andersom