“Van sturen op basis van onderbuik gevoel naar sturen op basis van feiten met het Aareon Beleidsportaal”
Standvast Wonen is één van de eerste gebruikers van het Beleidsportaal: een centraal dashboard dat informatie presenteert t.b.v. de afdelingen Wijken en Vastgoed ter ondersteuning van beleidsbeslissingen.
Standvast Wonen heeft tevens een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van dit portaal in de cloud om het portefeuillemanagement te ondersteunen. Vandaag stel ik in dit kader enkele vragen aan wijkregisseur Albrecht Martens en financieel medewerker Richard ten Teije.
Wat is jullie functie binnen Standvast Wonen?
Albrecht Martens: ik ben wijkregisseur en dat wil zeggen dat ik o.a. verantwoordelijk ben voor het opstellen van gebiedsplannen en betrokken ben bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. In deze functie kijk ik naar het totale bezit en de ontwikkeling van toekomstige doelgroepen, betaalbaarheid en vitaliteit van wijken. Samen met mijn collega’s zetten wij ons in om samen met partners en bewoners vitale buurten te creëren waarbij er een gedifferentieerd woonaanbod bestaat en ieder zijn rol/verantwoordelijkheid kent.
Richard ten Teije: ik ben officieel financieel medewerker. Eén van mijn hoofdtaken is het verstrekken van managementinformatie voor de afdelingen Klant & Markt, Wijken, Vastgoed, Servicecentrum en P & O. Dit doe ik samen met mijn collega Arno. Daarnaast verzorg ik de projectadministratie en ben ik druk doende met Business Informatie Management, bijv. implementatietrajecten.
Ik denk mee in de informatiebehoefte en probeer het optimale uit de systemen te halen. Belangrijk is dat het MT en bestuur informatie tijdig ontvangen en in een format zodanig dat het goed kan worden gebruikt om beleid te bepalen. In de advertentie, waar ik in 2001 op solliciteerde, werd een ‘spin in het web’ gezocht en dat sprak me erg aan. Via via ben ik ook in de financiële functie gerold door de reorganisatie op het gebied van wonen en vastgoed.
Kun je iets vertellen over de ontwikkelingen binnen Standvast Wonen?
Richard ten Teije: We hebben net een fusietraject achter de rug en we zullen continu de ontwikkelingen in de markt blijven volgen. De politiek speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. De politiek heeft grote invloed op de doelgroepen die worden bediend. Wordt de doelgroep hierdoor kleiner? We hebben daarnaast met bevolkingsgroei, maar ook met krimpgebieden te maken. Dit is interne sturingsinformatie.
Albrecht Martens vult aan: In de missie en visie van Standvast Wonen staan drie pijlers centraal, namelijk de drie V’s. Die staan voor Vitaliteit, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. Onze missie, die is geformuleerd in het ondernemingsplan 2014-2018, is er op gericht om de vitaliteit te vertalen naar veerkracht. In de rol van wijkregisseur kijken we daarom of een wijk een stootje kan opvangen qua veranderingen. Veranderingen in inkomen, gezinssamenstelling en gezondheid zijn belangrijke factoren hierin.
Zo maken wij ook gebruik van “mentality maps” van Motivaction. Zo krijgen we inzicht in kansen of mogelijkheden in de wijk. Vroeger formuleerden wij beleid op basis van gevoel, maar met deze informatie in het Beleidsportaal van Aareon kan het beleidsvoornemen beter met cijfers worden onderbouwd. Groot voordeel van het Beleidsportaal is dat alle gegevens uit zowel interne als externe bronnen (bv. het CBS) samen worden gepresenteerd. Deze informatie wordt op gemeente-, wijk-, buurt- en complexniveau getoond. Totaal kan je immers goed scoren, terwijl er op lager niveau aandachtspunten zijn.
Wat maakt Standvast Wonen uniek met deze missie en visie?
Richard ten Teije: Standvast Wonen probeert zicht hierin te onderscheiden. Zo hebben we experimenteel “solliciteren op een woning” gelanceerd. De potentiële huurder kwam voor een commissie van buren. Ook betrekken wij huurders meer bij onderhoud en renovatie. Dit geldt ook voor de aannemer. De huurder geeft advies over de plannen van de aannemer en architect. We verwachten daarom ook betrokkenheid van de aannemer bij de huurder.
Albrecht Martens voegt toe: Dit “out of the box denken” om de huurder centraal te stellen is wel onderscheidend naar mijn idee. Ook belangrijk is het samenwerken met collega-corporaties. In de wijk Dukenburg is bv. met ander collega’s en partners in de wijk veelvuldig afstemming over welke woonbehoefte er nu en de toekomst is, zodat de corporaties elkaar aanvullen en niet te veel van hetzelfde type woning gaan bouwen. In corporatieland voelt het niet als concurrentie. Het oogpunt is gezamenlijk belang.
Hoe is de samenwerking met Aareon ontstaan en met name vanuit welke informatiebehoefte?
Richard ten Teije: In 2012 zijn we begonnen met de klankbordgroep waaraan ook WoonFriesland deelnam en vanuit Aareon Niels Benjamins en Jarno Kroezen.
Er was altijd wel wat verschil in inzichten en behoeftes. WoonFriesland hanteert veel meer het stoplichtmodel. Standvast Wonen daarentegen vertrekt meer vanuit de wijkbeheerplannen en professionalisering van de informatievoorziening. Redenen om samen te werken en een portaal te ontwikkelen, zijn mede ingegeven door de toenmalige werkwijze (via Excel-bestanden), wat erg tijdrovend was, de informatie was subjectief en niet altijd voldoende betrouwbaar.
Ik wil graag benadrukken dat we de samenwerking erg prettig hebben ervaren.
Welke voordelen biedt het Beleidsportaal? Welke voordelen zijn er (partnership-gedachte)? En wellicht ook verbeterpunten?
Richard ten Teije: Standvast Wonen wilde het onderbuikgevoel verminderen en de slag slaan door meer informatie te presenteren in één portaal. Dit levert nu gigantische tijdswinst op en het is veel betrouwbaarder. Dit komt het beleidsproces ten goede.
Voordeel van in de “Cloud” te werken, is dat je ook op de iPad kan presenteren tijdens een presentatie voor de gemeente. Aareon heeft hierin ook actief meegedacht. Het toekomstige Beleidsportaal 2.0 is daar een mooi bewijs van om de managementinformatie ook via het Beleidsportaal te laten lopen. En zij denkt ook mee om assetmanagement in te richten.
Een verbeterpunt qua project is een betere planning. De doorlooptijd had korter gekund om de eerste te zijn in de markt. Aareon had wat moeite met html 5 en de beschikbaarheid van mensen. Standvast Wonen zat daarentegen ook in een fusie en had dus andere prioriteiten.
Ook zijn drie partijen wel te weinig. Wij hebben ook niet alle wijsheid in pacht.
Kun je iets vertellen over de verwachte toekomstige ontwikkelingen bij Standvast Wonen aangaande het portefeuillemanagement (en wellicht breder richting assetmanagement)?
In de toekomst zal Standvast Wonen zakelijker gaan sturen. We gaan meer op rendement sturen en hier denkt Standvast Wonen over na. Ook gaan we finance combineren met de bevolkings-ontwikkeling (krimp en groei).
Beleidsportaal dient geen voorstellen te doen voor complexstrategieën. Hier speelt nog een menselijke factor/denkproces. Door de politieke ontwikkelingen moet dit ook wel. Het gaat om de mensen en de stenen. Wat gebeurt er mee in de toekomst? Daar gaat Standvast Wonen nog proactiever op sturen. Motivaction brengt in kaart wat de doelgroep is in 2030. We zien een teruggang in de lagere inkomens en een toename van eenpersoonshuishoudens. De grootste groep is een- en tweepersoonshuishoudens. Mensen blijven langer alleen wonen, zowel dertigers als ouderen die niet naar het verzorgingstehuizen gaan.
Hoe kan het Beleidsportaal hier in de toekomst verder in ondersteunen en verder in professionaliseren?
Richard ten Teije: Het portaal zal continu informatie dienen aan te leveren om deze facetten binnen het portefeuillemanagement te ondersteunen.
Nu is het nog veel gericht op wonen en de markt. Straks maken we de combinatie met meer financiële gegevens, dus we wachten Beleidsportaal 2.0 af. De ontwikkelingen zijn positief.
Ook de woonruimteverdeling zien we graag terug in Beleidsportaal 2.0. De reactiegraad wordt namelijk gebruikt om inzicht te krijgen in de populariteit van een wijk, wie er reageert en welke woningtype populair is. Waar komt de doelgroep vandaan (trek van dorp naar stad of binnen Nijmegen)? Deze input gebruik je voor de verhuur of eventueel verkoopplannen.
Standvast Wonen maakt een duidelijke scheiding tussen het Beleidsportaal en management-informatie. Hoe liggen we op koers? En moeten we bijsturen? Bijsturing heeft met name te maken met budgetten op projecten. In theorie kan het zo zijn dat we niks meer mogen uitgeven. We kunnen de liquiditeitsprognose met betrekking tot de projectadministratie in Projecten AX meer integreren in het kasstroommanagementproces in Treasury. Je borgt het in de organisatie en je maakt een professionaliseringsslag. Het is goed dat Aareon deze ontwikkeling ook ziet.
Nu maken 10 personen gebruik van Beleidsportaal , maar dit worden er meer als het Beleidsportaal wordt uitgebreid en er ook complexplannen kunnen worden gekoppeld. Op deze manier communiceer en veranker je het beleid naar de werkvloer. Een voorbeeld: als er een woning muteert en de opzichter ziet een zeer gedateerde en uitgeleefde woning en de vraag rijst wat moet er mee gebeuren, hoort de opzichter al te weten wat de bestemming is verkoop of sloop. Dit zit er in de voorkant al in.
Foto: André Tammes/Aareon (links), Richard ten Teije/Standvast Wonen (rechts)
Bron: Aareon
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon in de CorporatieGids 2015 te bekijken.
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.