Planmatig onderhoud niet alleen voor de vastgoed beheerder

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Voorheen was het plannen en budgetteren van planmatig onderhoud een taak van de beheerder van het vastgoed. De laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving in deze werkzaamheden waarbij steeds meer meerjarige onderhoudscontracten worden afgesloten op onderdelen zoals bijvoorbeeld installaties en schilderwerk.

Bij de aannemende partijen zien we nu zelfs de trend dat ze hier meer in control willen komen. Bij nieuwbouw of renovatiewerkzaamheden wordt steeds vaker ook het onderhoud mee aangeboden. De aannemer bouwt hier een langere relatie op met de opdrachtgever en is daarmee ook minder afhankelijk van economische fluctuaties, die de investeringen van de opdrachtgevers beïnvloeden.

Dit veranderend landschap kan alleen worden bereikt door een nauwe samenwerking tussen beide partijen: de vastgoedbeheerder en de aannemer. Beide partijen hebben namelijk een verschillende reden om deel te nemen aan deze andere rolverdeling. De vastgoedbeheerder wil de risico’s die het onderhoud met zich meeneemt graag bij een andere partij onderbrengen. De aannemer wil continuïteit door langlopende contracten af te sluiten voor het onderhoud.

Al met al is dit een win-win situatie en zal deze verschuiving de komende jaren steeds meer vorm krijgen.

Basis voor samenwerken
Om deze manier van samenwerking voor het onderhoud succesvol te maken, moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Men kan hierbij denken aan de volgende punten die de aandacht verdienen:

  • Contractvorming
    Het is noodzakelijk om goed vast te leggen wat het verwachtingspatroon van de verschillende partijen is tijdens de contractperiode voor het onderhoud. Er wordt hier altijd gekeken naar de kosten en de kwaliteit waar het te onderhouden object aan moet voldoen. Maar het is ook van belang om operationele aandachtspunten op te nemen zoals bijvoorbeeld de reactietijd op een melding van een gebruiker en de mate van overlast dat het onderhoud met zich mee brengt.
  • Denken in onderhoudsvarianten
    Het maken van onderhoudsvarianten is voor de vastgoedbeheerder al heel gebruikelijk. Het onderhoud kan in de loop van de tijd veranderingen ondergaan door gebruikers- en weersinvloeden. Maar nu zal ook de aannemer hierin moeten denken. Nadat een contract is afgesloten, zal ook de aannemer hier op moeten acteren. Daarnaast zal hij rekening houden met nieuwe ontwikkelingen op gebied van materialen en technieken.
  • Denken in nieuwbouwvarianten
    Naast de varianten in het onderhoud, zal de aannemer ook bij de nieuwbouw en renovatie al nadenken over de consequenties met betrekking tot het onderhoud. Hij zal dus ook bij de nieuw te ontwikkelen objecten rekening moeten gaan houden met het onderhoud. Hierbij zal de contracttijd een belangrijk onderdeel zijn en zal een optimum worden gezocht tussen de investering en de onderhoudskosten in de loop van de tijd.
  • Controle
    Om deze manier van samenwerken tot een succes te maken, is het noodzakelijk dat er een goede (objectieve) wijze van controleren noodzakelijk is. Dit moet wel gedurende het contract regelmatig uitgevoerd worden.
    Voor de bouwkundige kwaliteit is de conditiemeting een goede methode om dit te monitoren. Voor de andere aspecten is het noodzakelijk om gebruik te maken van enquêtes om de klantbeleving goed te monitoren.

Tot slot
In de komende tijd zal deze manier van onderhouden steeds meer worden ingezet. In de installatiebranche is dit al gemeengoed en we zullen dit ook steeds meer gaan zien op bouwkundig vlak. Een integraal inzicht van de kosten in de verschillende stadia van het proces is dan ook van groot belang om tot de juiste afweging tussen materialisatie en onderhoud te komen.

Daarnaast geloof ik dat dergelijke contractvorming ook voor een verbetering van de kwaliteit van de werkzaamheden zal zorgen. Het gaat namelijk niet alleen om de laagste kosten voor de werkzaamheden, maar ook voor de gevolgen van de werkzaamheden op langere termijn. Ook zal er meer innovatie in onderhoudstechnieken worden opgenomen aangezien nu ook de aannemer daar baat bij heeft.

Bron: Ibis