De organisatie ontwikkelt en evalueert een integraal beeld van de risico’s. Dit klinkt makkelijk maar is in de praktijk vaak lastig. Heb je überhaupt wel eens een integrale risicorapportage of dashboard gezien? Op deelgebieden als privacy, finance, legal, quality, HR, IT, worden veel risicoanalyses en controls gedaan. Maar hoe breng je dit bij elkaar en wat kun je hier van leren? Vanuit de nieuwe COSO een nieuwe blog. Als je een voorbeeld integrale risicodashboard vanuit naris wilt zien, laat het me weten.
Voordelen van een integraal beeld van de risico’s
Risicomanagement is een krachtig instrument. De ware waarde van risicomanagement ontstaat als er een integraal beeld uit de decentrale risico-informatie wordt gevormd.
Zo’n integraal risicoprofiel stelt de organisatie in staat om de risico’s vanuit een afdelings- of organisatiebreed perspectief te analyseren. Het management analyseert eerst de risico’s in relatie tot iedere afzonderlijke decentrale afdeling, divisie, of project. Vanuit dit niveau ontwikkelt men een beeld van de risico’s in verhouding tot de doelstellingen en tolerantie van de gehele organisatie.
De risicoportfolio ontwikkelen
Om een integraal beeld van de organisatie te krijgen is het essentieel om een standaard taal qua risico-identificatie en analyse te ontwikkelen. Bij het creëren van een zicht op risico zijn er vier niveaus, in oplopend niveau van integratie:
Bij het ontwikkelen van de portfolioweergave kunnen organisaties risico’s waarnemen die:
Het ontwikkelen van een portfolioweergave van de risico’s voor de organisatie maakt risico gebaseerde besluitvorming mogelijk. Bij belangrijke besluiten biedt dit inzicht in de dynamiek van het risicoprofiel waardevolle informatie.
Door een portfolioweergave te gebruiken, om de relatie tussen risico en prestaties te begrijpen, kan de organisatie de resultaten van de strategie en bedrijfsdoelstellingen beoordelen in overeenstemming met de risicobereidheid van de entiteit.
De portfolioweergave analyseren
Om de portfolioweergave van risico te evalueren kan een organisatie zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken gebruiken.
Door het porfolio te benadrukken kan het management:
Het uitvoeren van stresstests, scenarioanalyses of andere analytische oefeningen helpt een organisatie om grote verrassingen en verliezen te vermijden of deze beter aan te pakken.
Deze instrumenten zijn stuk voor stuk hulpmiddelen om de weerbaarheid (resilience) van de organisatie te beoordelen. Daarnaast nodigen ze het management uit om de onderliggende aannames ter onderbouwing van de strategie en de beoordeling van het risicoprofiel aan te vechten. Op deze manier kan analyse van de portfolioweergave ook deel uitmaken van de evaluatie van een organisatie bij het selecteren van een strategie of het vaststellen van zakelijke doelstellingen.
Bron: Naris | Foto: Naris
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.