In september gaat de nieuwe leergang van de NRP Academie van start. Dit is een opleiding waarin professionals gedurende een jaar worden ‘omgeschoold’ van het ‘oude, op nieuwbouw gerichte denken’ naar creatief omgaan met de bestaande voorraad, waarbij begrippen als cocreatie, ketensamenwerking en het betrekken van de eindgebruikers centraal staan. De komende weken kijkt CorporatieGids.nl samen met oud-cursisten naar de vier verschillende modules van de opleiding. Vandaag: Veranderen.
Niek Schaap is als senior projectontwikkelaar actief bij Eigen Haard uit Amsterdam: "Ik begeleid, samen met mijn collega’s van de afdeling Renovatie & Groot Onderhoud, alle onderhoudsprojecten bij Eigen Haard, van voorbereiding tot oplevering. Wij hebben zo'n 62.000 verhuurbare eenheden in ons bezit, en ons doel op dit moment is om ongeveer 420 woningen per jaar te renoveren."
Verschillende sprekers
De opleiding aan de NRP Academie past daarom goed bij het takenpakket van Niek. Tijdens de module Veranderen werd de projectontwikkelaar verrast door de enorme diversiteit: "Veranderen was het eerste deel van de opleiding, en tegelijk ook de langste module. Wat mij vooral bij is gebleven, is de enorme hoeveelheid sprekers: van psychologen tot mensen uit ons vak. Zo'n verscheidenheid aan mensen met ieder hun eigen verhaal zet je aan het nadenken. Ze leggen je uit waarom je iets denkt of doet, en dat zijn dingen die je direct kunt gebruiken in je werkgebied en dagelijkse praktijk."
"Wij maken bij Eigen Haard bijvoorbeeld gebruik van een renovatieproces," gaat Niek verder op de vraag of hij een voorbeeld kan geven. "Hierbij speelt bewonersparticipatie een belangrijke rol. 'We willen hen meenemen op reis', zoals dat sexy klinkt. Bewonersavonden hebben echter weinig animo, en de vraag is hoe je dit kunt verbeteren. Via een workshop uit deze module kwamen wij op het idee bewoners meer te betrekken en dingen te laten doen, zoals met piepschuimen blokken over plattegronden schuiven. Hierdoor hebben ze direct inzicht in wat er gaat veranderen. Ook het uitwerken met BIM en dus 3D plattegronden helpt ons hierbij."
Expertise van derden
Volgens Niek leert de module je niet alleen iets nieuws, maar wordt je instelling er ook door veranderd: "Vooral gebruikmaken van de expertise van derden vind ik nu erg belangrijk. Je denkt vaak erg traditioneel en volgt de gebruikelijke weg. Het is alleen veel beter om met originele invalshoeken te komen. Want wanneer iedereen in haar traditionele rol blijft, haal je niet het maximale uit een persoon waarmee je samenwerkt."
"Wij hadden bijvoorbeeld een tijdje geleden een renovatieproject in Amstelveen. Bij de opleiding leerden wij profielen te maken van de betrokken personen, en hieruit bleek dat één persoon cultuurhistoricus in de bouw was. Eerst vonden wij hem 'een irritant mannetje', omdat hij andere vragen vroeg dan wij gewend waren. Toen wij zijn achtergrond echter wisten, konden wij hem beter bedienen. Hij was helemaal niet vervelend, maar oprecht geïnteresseerd in het project. Door vooraf profielen te maken, konden wij maximaal zijn kennis benutten."
Uit de comfortzone
De NRP Academie zegt over zichzelf dat het cursisten uit hun comfortzone haalt tijdens de module. Een goede keuze volgens Niek: "Omdat je anders na moet denken, word je op deze manier bewust gemaakt dat andere aanvliegmogelijkheden ook werken. Je wordt gedwongen af te stappen van traditionele oplossingen. Combineer dit met het feit dat je gebruik moet maken van de expertise van derden, en het resulteert in een werkwijze waar de prestatie centraal staat."
"Bij Eigen Haard ben ik bijvoorbeeld sinds kort met het Airey bouwsysteem bezig. Dit is een bijzonder bouwsysteem van net na de oorlog, waarmee je snel en modulair kunt bouwen. Ik kwam erachter dat twee andere corporaties uit Amsterdam - De Alliantie en Rochdale - hier ook mee bezig waren, en daar zoeken wij nu contact mee. Voorheen was iedereen met zichzelf bezig, probeerde elke corporatie zelf het wiel uit te vinden, maar nu willen wij kennis met elkaar delen. Dat is voor alle corporaties een voordeel. Niet alleen qua advieskosten, maar ook qua kwaliteit."
Meer renovatie
Niek hoopt in de toekomst het aantal gerenoveerde woningen van Eigen Haard per jaar te verhogen, zonder hier extra geld in te hoeven steken: "Als elke woning een levensloop van veertig jaar heeft, dan moeten wij ruim duizend woningen per jaar renoveren. Wij moeten kijken hoe wij meer kunnen doen met hetzelfde budget. Hiervoor komen alle mogelijkheden langs, van ketensamenwerking tot het samenwerken met andere corporaties."
Volgens de senior projectontwikkelaar is dit een goed voorbeeld van wat de module Veranderen van de NRP Academie uitdraagt: "Kijk vooraf naar wat ieders doel is, en wat je aan het project kunt bijdragen. Wie is waarin gespecialiseerd, en hoe kan ik dat maximaal benutten. Als je elkaars uitdaging niet kent, kun je elkaar niet helpen."
Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 30 juni 2015
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.