Mag ik je wat meegeven?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Feedback geven, het klinkt soms als een zware opgave. Alsof je een heiligdom betreedt waarin je alleen maar kritiek en verbeterpunten deelt. Maar wat als je kunt ervaren dat het geven én ontvangen van feedback eigenlijk een cadeautje is?

Mag ik je wat meegeven?
Bij Andersom geloven we dat feedback geven een wederzijdse reflectie is. Het is bedoeld om elkaar te helpen groeien, niet om iemand onderuit te halen. Laten we het wat luchtiger maken, beginnend bij de terminologie. Feedback kan namelijk ook een compliment zijn, een waardering voor het goede werk dat wordt verricht. Wij gebruiken graag de simpele zin: ‘Mag ik je wat meegeven?’ Dat voelt al heel anders dan ‘Mag ik je feedback geven?’

Feedback kan ook compliment zijn
We merken dat mensen vaak alleen al het aanspreken van elkaar als een lastige opgave ervaren. Het lijkt soms alsof het geven van feedback een mijnenveld is waar je met uiterste voorzichtigheid doorheen moet navigeren. Maar waarom eigenlijk?

Soms komt het doordat mensen feedback associëren met kritiek. En laten we dat misverstand meteen de wereld uit helpen. Feedback draait om vooruitgang, om samen stappen zetten richting een betere samenwerking. Het gaat niet om het neerhalen van iemand, maar juist om het samen bouwen aan iets moois.

Een ander struikelblok kan zijn dat feedback vaak wordt geassocieerd met de leidinggevende. Maar het idee dat alleen de baas feedback mag geven is inmiddels écht wel achterhaald. Iedereen in het team heeft immers waardevolle inzichten en perspectieven die kunnen bijdragen aan groei en ontwikkeling.

Coolste ouder? Dacht het niet.
Soms raken de inhoud en de manier waarop de feedback wordt gegeven verstrengeld. Het is belangrijk om hierin onderscheid te maken. Focus op het gedrag, niet op de persoon. Het gaat om wat er gebeurt, niet wie het doet.

Thuis, als je kinderen hebt, herken je dit vast wel. Ze houden je een spiegel voor, zonder terughoudendheid. Het is niet persoonlijk, jij bent nu eenmaal de opvoeder. Zoals je niet altijd de coolste ouder kunt zijn, hoef je ook niet altijd de perfecte collega te zijn.

Start het gesprek
Maar waarom zou je eigenlijk feedback willen geven? Voor de één is het vanzelfsprekend, voor de ander voelt het als een enorme uitdaging. Onze belangrijkste tip is simpelweg: ga het doen en maak het niet te zwaar. Start een gesprek, noem het geen feedback, feed forward of kritiek (hoe goed bedoeld ook). Luister naar elkaar, stel vragen om beter te begrijpen en ga weer verder.

Voorkom de bekende druppel
Wat vooral helpt is oefenen in het hier en nu. Wacht niet tot de grens is bereikt, maar maak feedback geven een natuurlijk onderdeel van de samenwerking. En onthoud: het draait om gedrag, niet om jou als persoon.

Dus laten we samen de drempel verlagen en elkaar vooruit helpen. Want feedback is niet alleen een cadeautje, het is een essentieel ingrediënt voor groei en succes. Wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Bron: Andersom, Foto: Andersom