Over iets meer dan drie maanden moeten corporaties hun ontwerpvoorstel voor de scheiding DAEB en niet-DAEB indienen bij de Autoriteit woningcorporaties (AW), waarbij de definitieve aanpak op 1 juli 2017 wordt vastgelegd. Hoe kan een organisatie zich het beste hierop voorbereiden, en hoe ondersteunt ICT hen hierbij? CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Algemeen Directeur Rob van der Salm (links foto) en Commercieel Directeur Pim Kamstra (rechts foto) van Itris: "Gebruik de tijd tussen nu en juli 2017 om tot een optimale oplossing en aanpak te komen."
Volgens de twee directeuren van Itris is het belangrijk dat corporaties nu al goed nadenken over hoe zij de scheiding wil realiseren. Rob: "De scheiding van DAEB en niet-DAEB vraagt kennis en keuzes op strategisch, juridisch en financieel gebied. Deze beslissingen leggen de basis voor de positie die de corporatie de komende jaren inneemt."
Flexibiliteit
"De Autoriteit woningcorporaties beoordeelt het ontwerpvoorstel van de corporatie," legt Pim het DAEB/niet-DAEB scheidingsproces toe. "Corporaties moeten de mogelijkheid hebben verschillende voorstellen te simuleren en de gevolgen door te rekenen voordat definitieve keuzes gemaakt worden. Maar hun onderliggende (primaire) systemen moeten hiertoe wel in staat zijn. De uiteindelijke beslissingen moeten kunnen worden doorgevoerd, waarbij de meest belangrijke misschien wel die is tussen slechts een administratieve, een juridische of een hybride scheiding."
Belangrijk is hierbij dat corporaties flexibiliteit tonen bij de totstandkoming van de aanpak. Pim: "Richt voor 1 januari het voorstel in en simuleer de gevolgen voor bijvoorbeeld kasstromen en balans, om in overleg met de AW te komen tot een definitieve aanpak. Maak deze keuze op basis van eenduidige rapportages of creëer automatisch de bij definitieve aanpak behorende boekingen, en boek deze op basis van een administratieve en juridische scheiding. Zorg wel voor flexibiliteit hierbij en maak niet alle keuzes definitief in de administratie totdat de uiteindelijke definitieve vaststelling van het scheidingsvoorstel heeft plaatsgevonden."
Veranderen
Corporaties hoeven daarbij volgens de bestuurders van Itris niet eens heel sterk te veranderen. "Dit hangt sterk af van waar ze voor kiezen," legt Rob uit. "Op korte termijn kunnen de gevolgen beperkt blijven tot beleidsmatige keuzes rond de scheiding, het doorvoeren van de keuzes in de administratie en het borgen van afspraken met belanghebbers en het ministerie. Daarnaast is de keuze van inrichting van de scheiding van invloed op processen en het dagelijkse werk, maar het is afhankelijk van de situatie waarin de corporatie verkeert of processen voor hen wel of niet veranderen."
Maximale ondersteuning
ViewPoint - het ERP-systeem van Itris - faciliteert niet alleen de scheiding, het helpt ook de financiële processen binnen de organisatie te verbeteren. Rob: "Wij hebben ons altijd gecommitteerd om wet- en regelgeving zonder extra kosten voor de gebruikers te faciliteren. Dit gaat verder dan alleen maar strikt voldoen aan wetgeving door DAEB en niet-DAEB rapportages beschikbaar te stellen. Dit kan voor een corporatie een grote impact hebben, en de processen moeten daardoor maximaal ondersteund worden."
Het bedrijf maakt daarbij gebruik van een drie stappen proces. "Alle hulpmiddelen om het ontwerpvoorstel in te dienen zijn oktober 2016 beschikbaar. Vervolgens worden rapportages beschikbaar gesteld die enerzijds al voldoende zijn om aan de wetgeving te voldoen. Tegelijkertijd worden hulpmiddelen aangeboden om de kostenverdeling en kostentoewijzing te simuleren. Zo worden de gevolgen van de te maken keuzes zichtbaar in kasstromen en balans. Als laatste hebben corporaties de mogelijkheid om - nadat alle keuzes en ontwerpen definitief zijn vastgelegd - alle gesimuleerde kostenverdelingen en andere keuzes definitief te boeken. Dit gehele proces van simulatie en comptabele inbedding komt breder dan DAEB/niet-DAEB an sich beschikbaar in ViewPoint. De nieuwe wet- en regelgeving is dus aangegrepen om financiële processen voor de corporatie verder te verbeteren."
Simulaties
De eerdergenoemde simulaties zijn volgens de heren de sleutel tot een goede ICT-oplossing rondom DAEB/niet-DAEB. Pim: "Itris wil zich niet beperken tot een extracomptabele DAEB/niet-DAEB rapportage, maar het proces voor de corporatie indien gewenst ook écht comptabel ondersteunen. Gezien het feit dat pas in juli 2017 voor de corporaties echte zekerheid komt over het ontwerpvoorstel, is het simulatieproces de sleutel tot een elegante oplossing. Als Nederlandse leverancier met lokale Nederlandse wet- en regelgeving als focus, zet Itris nu het vizier volledig op maximale ondersteuning van de klant met de complexe DAEB/niet-DAEB functionaliteit."
Het maakt daarbij niet uit of een corporatie kiest voor het gebruikmaken van een dochteronderneming of een speciale niet-DAEB tak. "ViewPoint kan elk van de wettelijke scenario's aan in de standaardversie van het pakket. Enkele klanten hebben dochterondernemingen, en de administratie hiervan is in ViewPoint naar wens af te scheiden en eventueel ook afzonderlijk te voeren. Hetzelfde ViewPoint-systeem kan dus overal gebruikt worden."
Advies
Itris raadt corporaties die nog twijfelen over hun aanpak rondom de scheiding worden aan de komende maanden hun tijd goed te gebruiken. "Gebruik de tijd tussen nu en juli 2017 om tot een optimale oplossing en aanpak te komen," sluit Pim af. "Kies voor een oplossing die niet alleen een extracomptabele oplossing ondersteunt, maar ook een comptabele vastlegging van de scheiding DAEB/niet-DAEB faciliteert."
Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 6 september 2016
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.