Hofmeier over talantmanagement

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wie de collegebanken verlaat met het felbegeerde papiertje op zak, laat over het algemeen twee zaken achter zich: het – soms uitbundige – studentenleven (vaak met weemoed) en het studeren (waarschijnlijk met minder weemoed). Nu wordt het serieus: de vergaarde kennis wordt ingezet in de ‘werkende wereld’.

Momentopname
Een bachelor of master ‘in the pocket’ hebben is prachtig, het laat zien dat je een bepaald niveau aankunt. Maar het is ook een momentopname. Organisaties veranderen, de markt verandert, dat geldt ook voor het controllersvak. Jezelf blijven ontwikkelen als finance professional is dan ook van belang. Dat belang ligt niet alleen bij de controller, ook organisaties hebben er baat bij dat de kennis van de controller up-to-date is. En dat vergt meer dan hapsnap een cursusje hier en een traininkje daar. Het gaat om talentmanagement.

Talentmanagement
Talentmanagement – geen doel maar een middel – is een samenspel tussen professional, manager en organisatie. Bij de finance professional moet de wil aanwezig zijn om zijn talent te benutten en ontwikkelen. Van de manager wordt persoonlijke betrokkenheid, feedback, en de kunst van het enthousiasmeren gevraagd. De rol van de organisatie is stimuleren, uitdragen, en faciliteren.

Dat kost geld
De organisatie moet altijd de persoonlijke ontwikkeling van de finance professional centraal stellen. Nu kun je als organisatie denken: leuk dat iedereen een opleiding wil, maar wat kost dat wel niet? En straks gaan ze allemaal goed opgeleid weg. Dan plukt een ander de vruchten van onze investering… Je kunt ook denken: als niemand zich ontwikkelt en iedereen lekker bij ons blijft, missen we op termijn de boot, omdat de kennis in de organisatie veroudert. Dan verliezen we de aansluiting, onze concurrentiepositie, kunnen we onze strategische doelen niet meer halen. Groei wordt helemaal een moeilijk verhaal.  

Meer dan actuele kennis
Zoals hiervoor al genoemd, gaat het om meer dan een cursusje hier en daar om de finance professional aan boord te houden. Talentmanagement gaat om het ontwikkelen van actuele kennis én van vaardigheden/skills. Dat gaat hand in hand. Ga samen om tafel zitten en kijken naar de strategische doelen van de organisatie, de wensen van jezelf als finance professional, en naar wat aansluit bij je interesses. Zo kom je samen tot gedegen talentmanagement. De finance controller kan dan bijvoorbeeld doorgroeien naar projectcontroller, businesscontroller of op termijn naar concerncontroller.

Bedenk als organisatie maar eens hoeveel plezier je dan van je investering in de talentontwikkeling van de finance professional hebt. Kortom, talentmanagement is een must en een kans, voor beide partijen!

Bron: Hofmeier, Foto: Hofmeier