Een goed user experience design, ook wel UX design, krijgt tijdens de ontwikkeling van softwareapplicaties steeds meer aandacht. Het is namelijk dé manier om de behoeften van de gebruikers te vertalen naar een werkbaar scherm. Heel belangrijk als je wil dat iemand efficiënter kan werken met je applicatie en je ervoor wil zorgen dat (bedrijfs)processen vergemakkelijkt worden.
Maar wat wordt er verstaan onder een goed UX design? En wat komt erbij kijken om dit te realiseren? In dit blog licht ik toe hoe UX design bijdraagt aan de ontwikkeling van innovatieve softwareapplicaties en wat jij hiervan merkt in de praktijk.
Wat is UX design?
Vrijwel iedere applicatie die we dagelijks gebruiken, of het nu een app op je telefoon is of software, is gefocused op de eindgebruiker. User experience design, ook wel UX design genoemd, richt zich op die eindgebruiker en zijn ervaringen. Aan de hand van onder meer testen, onderzoek, statistieken en analyses wordt bekeken hoe een gebruiker onder andere bepaalde websites, producten en applicaties gebruikt en ervaart.
De principes van UX
De termen UX en bruikbaarheid worden vaak door elkaar gebruikt, doordat ze enigszins overlappen, maar bruikbaarheid is onderdeel van UX, en UX bestaat uit veel meer principes. De ontwerpprincipes waar wij ons op richten bij de ontwikkeling van onze software zijn:
Uiteindelijk resulteert dit een gebruikerservaring die betekenisvol, plezierig, bruikbaar, betrouwbaar en nuttig is.
De gebruiker staat altijd centraal
Het mooie aan mijn werk is dat ik gehoor kan geven aan wensen die bij mij terechtkomen. Het begint namelijk bijna altijd met een wens; of dit nu een langzame applicatie is, een omslachtige manier van werken is, of het gebruiken van eindeloze Excel-sheets is, er zijn vaak talloze manier om dit anders te pakken. Zeker met de huidige technieken die er ter beschikking zijn.
Nadat zo’n wens op het radar komt, komt UX altijd in beeld: hoe vertaal je de gewenste verbeteringen tot een innovatieve software applicatie waar gebruikers fijn mee werken? Maar ook; kan het aantal stappen waarmee een doel wordt bereikt verminderd worden?
De eindgebruiker is het middelpunt van dat ontwerpproces. Een goed beeld hebben van die eindgebruiker is dan ook essentieel voor efficiënte en toekomstbestendige software.
Een voorbeeld ter illustratie
Een voorbeeld van een UX case is de zogenaamde ‘role based’ menu. Dit houdt in dat afhankelijk van de rol die iemand vervult, hij alleen de menu items en functionaliteiten in de software ziet die hij nodig heeft. Hierdoor heeft de gebruiker een schone interface zonder extra ballast.
Standaard software moet immers veel functionaliteiten hebben, echter is er in de praktijk geen enkele gebruiker die alle functies nodig heeft. Iedere gebruiker benut een ander gedeelte van dezelfde softwareapplicatie. Zie daar het nut van het role based menu om al die functionaliteiten voor jou als gebruiker toch overzichtelijk te houden.
Het gebruik van een vast design
Om de kwaliteit van de gebruiksvriendelijkheid en look en feel van applicaties te kunnen bewaken, maken wij in het designsysteem gebruik van de Atomic design methodiek van Brad Frost.
Met behulp van deze methode blijven we zowel consistent als flexibel tijdens het ontwerpen. Het begint bij de kleinste interface elementen, vervolgens worden hier nieuwe combinaties van gemaakt en ontstaan er nieuwe, grotere, herbruikbare elementen. De elementen zijn oneindig te combineren.
Een belangrijk aspect bij een gebruiksvriendelijk ontwerp is ook het consistent gebruik van stijlgids onderdelen; iconen, kleuren, typografie, effecten en layouts. Wanneer je bijvoorbeeld als gebruiker op een bepaald scherm in de applicatie weet waar en hoe je een rapport kunt opvragen, verwacht je dat dit op ander scherm hetzelfde werkt. En hierbij dus ook dezelfde styling keuzes zijn gemaakt.
Het belang van feedback
Uiteindelijk wens je een fris en intuïtief gebruik van de software voor de gebruiker. Als de gebruiker een keer het verkeerde pad kiest is het van belang dat het systeem ook de juiste feedback terugkoppelt aan de gebruiker. Wat is er fout gegaan en welke acties kan de gebruiker doen om snel weer op het juiste pad te komen? Een helpfunctie en heldere communicatie vinden we daarbij essentieel.
Toekomstbestendige software applicaties
UX draagt dus bij aan een vloeiende (door)ontwikkeling van software en schept meer helderheid bij de eindgebruikers. We proberen hiermee een moderne, vernieuwende oplossing te bewerkstelligen waar de organisatie en de gebruikers jaren mee vooruit kunnen. Een goed UX-ontwerpproces zorgt voor een toekomstbestendige software applicatie waar fijn mee te werken is. Iets wat de gebruikers hopelijk dagelijks in de praktijk merken!
Wil jij ook gebruik maken van intuïtieve, heldere software om het overzicht te houden over de voortgang van planning, kosten, opbrengsten, resultaat, rendement en risico’s van je projecten? En ook hoe je inzicht krijgt in kasstroompatronen en je projecten consolideert naar een goed en snel samen te stellen portefeuilleoverzicht? Je kunt onze software voor projectontwikkeling nu 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen.
Bron: Reasult, Foto: Reasult
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.