Jij krijgt eters en hebt besloten je te wagen aan dat ingewikkelde recept van die wereldberoemde sterrenchef. Natuurlijk proef jij het eindresultaat uitgebreid voor je dit jouw gasten voorzet. Niet meer dan logisch! Alles wat je voor het eerst creëert moet je testen. Toch? Met een interactief documentsjabloon is dit niet anders. Hoe overtuigd jij ook bent van de genialiteit van jouw slimme template: put it to the test!
Het voorproeven van een gerecht vinden we heel normaal. Dit betekent niet dat jij een slechte of onervaren kok bent. Sterker nog: jij weet welke smaken je wilt proeven en controleert of die perfectie al is bereikt. Met het ontwikkelen van een slimme template streef je naar hetzelfde. Jouw ‘gasten’ zijn in dit geval de eindgebruikers. Jij wilt dat zij een perfect werkend sjabloon voor de neus krijgen. Testen dus! Dit geldt net zo goed voor kleine wijzigingen in een bestaand sjabloon. Vertaal dit maar eens naar de keuken… Die ene rode peper extra kan het verschil maken. Positief (lekker pittig) of negatief (waar is de brandslang?!).
Het belang van sjablonen testen
Daar waar een schrijver ondanks het drie keer doorlezen van zijn blog alsnog dat ene woordje vergeet, kun jij als sjabloonbouwer ook over zaken heen kijken. Door jouw nieuwe of gewijzigde documentsjabloon te testen, zie je direct welke zaken je nog moet finetunen. Jij doorloopt alvast de stappen die de eindgebruiker straks ook moet doorlopen om te zien of deze kloppen. Zo heb je na het vrijgeven van het sjabloon niet ineens Hanny van de klantenservice aan je bureau en Kees van Accounting aan de telefoon. Scheelt een hoop tijd (en irritatie).
Hoe test je jouw documentsjabloon?
Wanneer je klaar bent met jouw nieuwe of gewijzigde template, dan kun je deze gaan testen. Werkt het zoals je wilt? Is die wijziging een goede toevoeging? Is de template logisch opgebouwd? Wil je graag wat feedback van collega’s? Dan kun je jouw template ‘inchecken’ in SmartControl. Zo zet je jouw documentsjabloon als het ware vast. Het sjabloon is nu nog niet zichtbaar voor de eindgebruiker, maar wel voor jouw collega-sjabloonbouwers. Zij kunnen nu een kritische blik werpen op jouw sjabloon en indien nodig aanpassingen doen. Met behulp van de module Co-Authoring kun je anderen ook gericht een taak toewijzen. Is jouw documentsjabloon zoals je ‘m wilt hebben? Hit publish! Na het publiceren van jouw sjabloon is deze zichtbaar voor iedereen die rechten heeft om ermee te werken.
Het opleiden van nieuwe sjabloonbouwers
De mogelijkheid om nieuwe en gewijzigde documentsjablonen veilig te kunnen testen biedt mogelijkheden voor het opleiden van nieuwe sjabloonbouwers. Ze kunnen zelfstandig aan de slag, zonder onherstelbare schade aan te richten. En jij als eindbaas sjabloonbouwer kan de ingecheckte sjablonen aan een strenge test onderwerpen, voor deze de wereld in geslingerd worden.
Wijzigingen terugdraaien
Dat jij jouw template met succes hebt getest, zegt niet altijd alles. Heb je een ingenieuze aanpassing gedaan in het sjabloon, maar kan niemand eraan wennen? Of blijkt jouw recente wijziging een regelrechte ramp en creëren jouw collega’s sindsdien de gekste documenten? No worries! Ook na het publiceren van jouw gewijzigde documentsjabloon kun je nog terug. Dankzij versiebeheer van SmartDocuments kun je in geval van nood altijd terug naar de oude versie van een sjabloon. Een fonkelnieuw sjabloon dat nog wat aanpassingen nodig heeft kan natuurlijk ook altijd worden bijgewerkt.
Bron: SmartDocuments, Foto: SmartDocuments
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.