Speciaal voor woningcorporaties organiseert Avantage elk jaar de Toekomsttafel: een inspirerend event waarbij allerlei zaken als big data, IoT en business intelligence de revue passeren. In 2020 stond de bijeenkomst gepland op donderdag 26 november, waarbij de deelnemers in twee uur tijd werden meegenomen in de trends en ontwikkelingen op het gebied van datagebruik. Hoewel de bijeenkomst helaas niet fysiek kon plaatsvinden, waren er meer dan twintig woningcorporaties die het online event via Microsoft Teams hebben gevolgd. Hieronder kun je lezen welke zaken tijdens de digitale bijeenkomst aan bod zijn gekomen.
1. Wat kwam er op tafel?
Bij de Toekomsttafel van 2020 draaide het vooral om het flexibel, veilig en open gebruik van data binnen het IT-landschap van een woningcorporatie. Data moet hierin zonder enige beperking kunnen worden ingezet om waarde voor bewoners en huurders te creëren. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat data in de toekomst meer dan ooit een kompas zal vormen. Daarvoor is het natuurlijk essentieel dat je weet hoe je dat kompas kunt gebruiken.
Voordat we verder ingingen op het thema van het event, waren we razend benieuwd hoe woningcorporaties op dit moment gebruik maken van data. Oftewel: hoever zijn woningcorporaties eigenlijk met data? Via een Teams-poll kwamen we erachter dat ruim de helft van de organisaties op dit moment in het beginstadium verkeren. Daarnaast bleek dat zeven organisaties gevorderd waren in het gebruik van data. Vier woningcorporaties bestempelden zichzelf als koploper op het gebied van datagebruik.
2. Data, data en nog eens data
Nadat we geïnventariseerd hadden hoeveel organisaties op dit moment bezig zijn met data, was het digitale podium voor Niek van Beurden. Als Azure Sales Specialist Data Analytics & AI bij Microsoft wist hij onze deelnemers te boeien door te vertellen hoe je data effectief kunt inzetten. De kracht van data ligt namelijk juist in het combineren ervan. Niek vertelde hoe klanten, medewerkers, producten en de dagelijkse operationele activiteiten bij elkaar veel data genereren. Wanneer je die data als woningcorporatie effectief met elkaar verbindt, kun je er krachtige analyses op loslaten, die je vervolgens nieuwe inzichten geven en een zekere mate van ‘intelligentie’ creëren. Daarvoor biedt Microsoft de Digitale Feedback Loop, op basis waarvan ook Avantage data benadert. Deze methode stoomt datastromen inzichtelijk en beheersbaar klaar voor intelligent gebruik.
Ik hoop dat met het volgende voorbeeld te verduidelijken. Stel je een woningcorporatie voor die een groot aantal woningen beheert. In al deze woningen kun je slimme technologie plaatsen die de onderhoudsstaat bijhouden. Denk aan sensoren in een cv-ketel, de warmtepomp, het ventilatiesysteem en zonnepanelen. Wanneer je data van die sensoren gaat combineren, kun je voorspellen wanneer (een van) de apparaten vervangen moet(en) worden. Zo kun je de data gebruiken om preventief in te grijpen en onnodige handelingen te voorkomen.
3. Data driven workshop
De kunst is om met alle geproduceerde data ook echt slimme informatie tevoorschijn te toveren. Daarom hielden we na de leerzame presentatie van Niek een interactieve workshop. De deelnemers werden uitgedaagd om verschillende soorten data, impactgebieden en stakeholders op slimme wijze met elkaar te verbinden en gingen in groepen aan de slag om ideeën uit te werken. Zo kreeg één groep bijvoorbeeld de opdracht om een Proof of Concept te maken voor de stakeholders huurders en bewoners op het gebied van duurzaamheid.
Als afsluiting van de workshop werden de concepten van alle groepen gepresenteerd. Vervolgens konden de deelnemers stemmen op het beste idee voor de toekomst. Uiteindelijk kwam het concept ‘Vocht gezocht’ als beste uit de bus. Een geducht probleem dat door de winnende groep werd besproken was de aanwezigheid van vocht in woningen. Onder de noemer ‘Vocht gezocht’ werd een oplossing bedacht waarmee vocht met behulp van sensoren gelokaliseerd kan worden waardoor een gerichte aanpak mogelijk is. Vocht veroorzaakt namelijk veel schade in woningen en een slimme oplossing voor dat probleem zou miljoenen euro's kunnen besparen. Dat was een belangrijke reden om de groep met dit plan tot winnaar van de dag uit te roepen. Het vervolg is dat deze oplossing als Proof of Concept door de woningcorporaties zelf in de praktijk wordt uitgetest.
Tot slot…
Aan het eind van de middag vroegen we de deelnemers wat ze van de online bijeenkomst vonden. Met een woordweb lieten de deelnemers weten hoe zij de middag hadden beleefd. Inspiratie, creativiteit, goede dynamiek, plezier en energie waren woorden die we vaak mochten noteren. Al met al was het een geslaagde interactieve sessie, waaruit veel creatieve ideeën naar voren zijn gekomen. Uiteraard organiseren we in 2021 weer een Toekomsttafel. Wil jij (als vertegenwoordiger van een woningcorporatie) daar dan ook bij zijn? Neem gerust contact met me op.
Bron: Avantage, Foto: Avantage
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.