'Explosieve toename corona-gerelateerde phishingmails'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De coronapandemie houdt een groot deel van werkend Nederland al wekenlang thuis. Het thuiswerken brengt allerlei nieuwe uitdagingen?met zich mee, zo ook?op het gebied van online veiligheid en privacy. Zeker nu cybercriminelen hun slag proberen te slaan uit deze onzekere situatie, getuige de explosieve toename van corona-gerelateerde phishingmails.

Om die reden benadrukt de Autoriteit Persoonsgegevens het belang van online veiligheid en privacy-bewustzijn bij thuiswerken en geeft daarvoor een aantal tips:  

  • Gebruik indien mogelijk beveiligde verbindingen om vanuit thuis het bedrijfsnetwerk te benaderen, zoals VPN of andere thuiswerkoplossingen. 
  • Maak gebruik van een vertrouwde en met een wachtwoord beveiligde wifiverbinding. 
  • Wees voorzichtig met het gebruik van?cloud-, opslag- of e-maildiensten. Zeker wanneer deze gratis te gebruiken zijn. Want het zou kunnen dat zo’n dienst juist gratis is omdat de aanbieder uw gegevens gebruikt voor andere doeleinden. Zoals het doorverkopen van jouw informatie aan derden. 
  • Zorg ervoor dat je software altijd up-to-date en dus voorzien is van de laatste versie. 
  • Maak voor gesprekken waarin je gevoelige gegevens bespreekt bij voorkeur gebruik van de beschikbare veilige communicatiemiddelen. Dat is allereerst de telefoon. Voor online vergaderen maak gebruik van veilige en privacy-vriendelijke tools. Bijvoorbeeld: Signal of Wicker. Of kies voor de veilige grote aanbieders: Microsoft Teams & Skype. Wees voorzichtig met het gebruik van Zoom, zij hebben meerdere problemen met het waarborgen van de privacy.  
  • Ongeacht of je op kantoor of thuis werkt blijft het uiteraard belangrijk om geen gevoelige informatie rond te laten slingeren en gebruik te maken van sterke wachtwoorden. Maak bij voorkeur gebruik van multi–factor authenticatie.   
  • Zoals gezegd, wees extra alert op verdachte mails, spam en malware. 

Vanwege de toename van corona-gerelateerde phishingmails en de grote gevolgschade gaan we hier dieper op in: 
Cybercriminelen maken handig gebruik van de huidige ontwikkelingen rondom de pandemie en de sterke toename in online activiteit. De oplichters doen zich voor als het RIVM, uw bank, de consumentenbond, webshops of zelfs uw werkgever. Via mails word je geleid naar compleet nagebouwde websites of apps, welke nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Het is daarom ontzettend belangrijk om hiervan bewust te zijn en alert te blijven op dergelijke?malafide mails. Krijg je e-mailberichten die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn? Klik dan niet op links, open geen bijlagen en laat geen gegevens achter. Dat geldt uiteraard voor zowel privé- als zakelijke mail. Enkel het klikken op een linkje kan leiden tot het gijzelen van gevoelige bestanden of het platleggen van het complete bedrijfsnetwerk. Merk je een verdachte mail op? Meld het direct bij de verantwoordelijke binnen uw organisatie. Met deze tips kan veel ellende voorkomen worden.  

Bent u benieuwd hoe collega’s binnen uw organisatie reageren op een phishingmail?
Neem de proef op de som met de Phishing Simulatie van VVA. In slechts enkele stappen zetten we een fictieve phishingmail uit in uw organisatie en monitoren we of men op links klikt of gegevens achterlaat. De resultaten ontvangt u achteraf via een rapportage of online workshop. Geïnteresseerd? Neem contact op met Rick Swinkels via r.swinkels@vva-informatisering.nl of 06-45279293. 

Bron: VVA, Foto: VVA