Dick Mol: Krimp geen bedreiging, maar kans

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wat kan een woningcorporatie in de Randstad leren van een woningcorporatie in een krimpregio? ,,Veel’’, zegt directeur-bestuurder Dick Mol van Domesta in Emmen, vlak voor zijn overstap naar Mozaïek Wonen in Gouda. Een gesprek over krimp en de kracht van het verbinden.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie maart 2014

Dick Mol. Als er een woord in de top 3 staat van zijn vocabulaire, is dat ongetwijfeld ‘verbinden’. Geef hem een regio en hij verbindt de stakeholders. Of het nu in Limburg is, Twente of zoals de afgelopen drie jaar bij Domesta in Drenthe. Of geef hem spreektijd bij Radio 1 of 140 tekens in een tweet. Dick Mol kent de wegen om met de buitenwereld in verbinding te komen.

‘Invloed groot’
Op de vraag hoe groot zijn invloed op het reilen en zeilen van Domesta de afgelopen drie jaar is geweest, zegt Dick: ,,Die invloed is groot, al klinkt dat onbescheiden als ik dat over mijzelf zeg. Dat heeft ook met de koers te maken die een corporatie vaart. Drie jaar geleden zocht Domesta een bestuurder die de verbinding met de buitenwereld kon leggen. Daar heb ik mij met volle overgave voor ingezet. Die verbinding is ontzettend belangrijk. Vanzelfsprekend met de voor de hand liggende partijen als zorginstellingen en gemeenten, maar ook met partners die nog geen bondgenoot waren, zoals Rabobank Emmen-Coevorden, Kamer van Koophandel Drenthe, zorggroep Tangenborgh en de Stenden Hogeschool in Emmen. Die partijen zochten elkaar hiervoor nog niet op en die hebben elkaar nu gevonden in BindNU, een platform waar we samenwerken aan concrete oplossingen voor demografische krimp in Zuidoost Drenthe’’.

Krimp als kans
,,Wat deze partijen bindt? Ze zien krimp net als Domesta niet als een bedreiging, maar als een kans. Krimp maakt creatief. BindNU biedt bijvoorbeeld een fonds om initiatieven op het gebied van werkgelegenheid en leefbaarheid mogelijk te maken. Denk aan bewoners die samen een energiebedrijf of werkcoöperatie oprichten. Dat soort initiatieven faciliteren en stimuleren we graag’’.

Tropenjaren
Over ‘slechts’ drie jaar directeur-bestuurderschap bij Domesta, zegt hij: ,,Drie jaar is natuurlijk kort, maar ik kijk er met een positief gevoel op terug. De afgelopen jaren waren wel ‘tropenjaren’, in de zin van wat er allemaal op woningcor-poraties is afgekomen. Maar deze jaren hebben ook veel opgeleverd. Er is nadrukkelijk verbinding met de buitenwereld tot stand gebracht, zowel met burgers als partijen. Domesta is van toenemend belang geworden voor Emmen, Hoogeveen en Coevorden. We zijn nu belangrijker dan drie jaar geleden. Toen ik enkele weken geleden mijn vertrek aankondigde, reageerden stakeholders ook geschrokken. Ze vinden het allemaal jammer dat ik wegga. Het voelt goed dat je waardering krijgt voor de beweging die we hebben gemaakt. Daar ben je als directeur-bestuurder toch verantwoordelijk voor’’.

Vitale Noorden
Dick speelde ook een actieve rol in Het Vitale Noorden, een verbond van acht woningcorporaties en hun stakeholders, zoals provincies, gemeenten en bouwbedrijven in verweer tegen de woningmarktplannen uit Den Haag. Die plannen zijn inmiddels grotendeels werkelijkheid geworden. ,,Wat Het Vitale Noorden heeft opgeleverd? In ieder geval blijvende verbinding tussen alle betrokken partijen. Maar richting de politiek uiteindelijk te weinig’’.

Vijand
De woningcorporaties in Het Vitale Noorden werken nog steeds op thema’s samen. ,,Betaalbaarheid is zo’n thema, maar ook gezamenlijke inkoop en HRM. We hebben natuurlijk even een gezamenlijke ‘vijand’ gehad in de vorm van de verhuurdersheffing. Nu die een feit is weet je linksom of rechtsom allemaal dat je het moeilijker gaat krijgen. Vanuit de samenwerking kun je er dan maar beter het beste van maken. Waar je met elkaar kunt optrekken, moet je dat gewoon doen. Krimp is een gegeven. Dat houdt ook niet op bij provinciale grenzen. Waar je kan moet je met elkaar de uitdaging aangaan’’.

Pijnprikkel
Volgens Dick is de tijd ook voor bewoners rijp om in beweging te komen. ,,De terugtrekkende overheid die de verantwoordelijkheid teruggeeft aan de samenleving leidt er bijvoorbeeld toe dat mensen langer zelfstandig thuis moeten wonen. In combinatie met vergrijzing kan dat tot problemen leiden. Soms is een pijnprikkel echter helemaal niet verkeerd om in beweging te komen. In het ondernemingsplan hameren we ook op ‘verbinden’ en ‘uitdagen’. Maar uiteindelijk willen we er wel kunnen zijn voor de mensen die van ons afhankelijk zijn. Dat is wel spannend’’.

Wonen en zorg
Toch vindt Dick een fenomeen als scheiden van wonen en zorg en daardoor een groter appèl op zelfredzaamheid en mantelzorg niet per definitie verkeerd. ,,We zijn te ver door-geschoten hoe we het nu allemaal hebben geregeld in de zorg. In Italië is zorg een non-issue. Als in Nederland iemand een huis bouwt, inclusief woonruimte voor zijn ouders of schoonouders, is het voorpaginanieuws. Vooral ook, omdat je bij je bouwplannen nog tegen allerlei regels aanloopt’’.Scheiden van wonen en zorg heeft ook impact op het bezit van Domesta. ,,Door verandering in wet- en regelgeving zijn onze woonzorgcomplexen eigenlijk weer reguliere appartementencomplexen aan het worden’’, legt Dick uit. ,,Zorginstellingen die zorgcomplexen van ons huren, hebben nu ineens met leegstand te maken. Natuurlijk denken wij dan mee en staan wij ervoor open om wat te kunnen betekenen in de verhuur. Je zit er niet op te wachten dat een zorgpartij failliet gaat. Daar is niemand mee gebaat’’.

Leuk
Op de vraag of het nog leuk is om directeur-bestuurder te zijn van een woningcorporatie, zegt Dick lachend: ,,Ja, maar ik geef toe dat ik één moment heb gehad dat ik me afvroeg of ik het allemaal wel leuk vond. Dat was rond het regeerakkoord. Maar dat heeft maar een dag geduurd hoor. Daarna schakelde ik gelijk om in het denken in kansen en mogelijkheden. Ook als het gaat om onze eigen bedrijfsvoering’’.

Gezond
Daarover zegt hij: ,,Domesta was op zich altijd al behoorlijk gezond. We hebben gemiddeld een lager bedrag aan leningen per woning en hebben een gezonde kasstroom. Vanuit de bedrijfsvoering willen we wel 10% efficiënter gaan werken. Vanuit de ruimte die het huurbeleid biedt, gaan we onze inkomsten verhogen. Natuurlijk is dat een groot spanningsveld. Betaalbaarheid is heel belangrijk’’.

Emmen-Gouda
Van Emmen naar Gouda. Van krimp naar groei. Op de vraag wat Dick meeneemt in zijn nieuwe rol als directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen in Gouda, zegt hij: ,,Mijn eigen aanpak. Ik kijk altijd naar het gebied en de stakeholders, wat er speelt en bepaal op basis van de maatschappelijke uitgangsuitdagingen de doelen. Uiteraard zal ik ook weer inzetten op samenwerken en het op orde brengen van de bedrijfsvoering. Dat laatste is nodig; de financiële situatie is een uitdaging. Er loopt momenteel een reorganisatie en er is een nieuw ondernemingsplan. De randvoorwaarden zijn moeilijk, dat betekent dat er scherpe keuzes moeten worden gemaakt. Natuurlijk heb ik er zin in. Maar het voelt wel dubbel. Drie jaar Domesta is kort, maar ik ben trots op de beweging die is gemaakt. Ik heb in meerdere regio’s gewerkt en overal met plezier. Ik ga terug naar het Westen en neem ook Drenthe in mijn hart mee’’.

Gaspedaal
Wat ik achterlaat in Emmen? De organisatie Domesta staat en de dagelijkse leiding is straks in goede handen bij Carl Weelink, onze manager Vastgoed, die tijdelijk de rol van waarnemend bestuurder op zich neemt. Ook voor Domesta zal nog wel een spannende tijd aanbreken. Ik geloof vast dat corporaties in het Noorden elkaar intensiever gaan opzoeken. Dat kan samenwerking zijn, maar kan ook tot fusies leiden. Als een woningcorporatie het financieel lastig heeft, is samengaan met een sterke partij als Domesta logisch. Maar een fusie is niet het belangrijkste. Samen optrekken wel. Fusies kunnen tot stilstand leiden. Slim samenwerken zorgt ervoor dat je als organisatie de voet op het gaspedaal kunt houden’’.

Bron: CorporatieGids Magazine