In de afgelopen maanden heb ik meerdere crisisoefeningen mogen begeleiden of meemaken. De crisis was vaak een ‘geslaagde’ hack waarbij een hackersgroep dreigde veel gevoelige huurdersgegevens op het darkweb te plaatsen tenzij er betaald werd.
Helaas is dit scenario niet vergezocht. Cyberaanvallen op woningcorporaties komen voor. De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer. Daarom is het cruciaal om voorbereid te zijn met een plan en door ervaring op te doen middels een cybersecurity-crisisoefening. In deze blog vertel ik je graag meer over deze oefeningen en wat jij ervan kunt leren.
Een hack is geen IT-crisis
Een veelvoorkomend misverstand is dat een cyberaanval alleen de IT-afdeling raakt. Niets is minder waar. Bij een geslaagde hack zoals in de geoefende scenario’s, waarbij huurdersgegevens worden gestolen, is er impact op vrijwel elke afdeling:
En dit allemaal onder hoge tijdsdruk, media-aandacht en mogelijk een lopend politieonderzoek. Zonder oefening is de kans groot dat paniek en chaos de overhand krijgen.
Wat een crisisoefening oplevert
Een cybersecurity-crisisoefening is een gecontroleerde simulatie van een cyberincident. Het doel is niet om te testen of je IT-team alles kan oplossen, maar om te oefenen hoe de héle organisatie reageert. Zo’n oefening maakt snel duidelijk:
Een goed uitgevoerde oefening laat zien waar de blinde vlekken zitten in je crisisorganisatie. Het geeft je de kans om fouten te maken zonder dat het gevolgen heeft. En dat is precies het doel: fouten maken tijdens de oefening, zodat je ze niet maakt als het echt gebeurt.
Top 5 van bevindingen uit de oefeningen
Na de oefening: evaluatie en actie
Een crisisoefening is pas waardevol als er een goede evaluatie op volgt. Wat ging goed? Wat niet? Zijn de juiste mensen betrokken? Zijn er afspraken die aangepast moeten worden? En verwerk dit in de crisis- en communicatieplannen.
Tot slot
Hoe goed je systemen ook beveiligd zijn, 100% veiligheid bestaat niet. Een hack kan plaatsvinden. Het serieus bezig zijn met informatiebeveiliging zorgt ervoor dat de kans op een incident zo klein mogelijk wordt. Maar nul wordt deze niet. Daarom dien je klaar te zijn voor een ‘geslaagde’ hack. Daarmee verklein je de impact op je bedrijfsvoering.
Wil je hier meer over weten of even sparren over dit onderwerp? Neem dan contact met me op: Martijn Goudriaan.
Bron: Chaptr2, Foto: Chaptr2
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - Juni 2025 Inhoud Gerrolt Ooijman (Wonion): Duurzaamheid als fundament van de organisatie Camiel Schuurmans (NabijWonen): Ouderwets…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.