Het is tijd om je risicomanagement af te ronden met de laatste stap, namelijk weerstandsvermogen. In deze stap leg je de relatie tussen de risico’s en het weerstandsvermogen van je organisatie. Wat is weerstandsvermogen en wat is de relatie met de risico’s en wat doe ik hiermee? Op deze vragen geven wij antwoord in dit artikel.
Weerstandsvermogen
Weerstandsvermogen, wat is dit nou? Weerstandsvermogen is simpelweg gezegd, de weerbaarheid van een organisatie in financieel opzicht. Als een risico zich voordoet, wordt het weerstandsvermogen van de organisatie aangesproken. Het risico moet verholpen worden en dan komt er een financieel plaatje om de hoek kijken. Zonder weerstandsvermogen is het niet mogelijk om je organisatie financieel weerbaar te maken tegen risico’s. Het weerstandsvermogen moet voldoende zijn om te kunnen acteren op de risico’s en dit geeft ook gelijk aan hoe sterk de organisatie financieel is. Kortweg gezegd, is je weerstandsvermogen minimaal dan is de kans erg groot dat je als organisatie in de financiële problemen komt.
De liefde tussen de risico’s en Weerstandsvermogen
Ze kunnen niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar. Zoals eerder aangegeven geeft het weerstandsvermogen de financiële weerbaarheid aan van je organisatie. In een eerdere stap binnen je risicomanagement heb je een risicoprofiel opgesteld. In dit risicoprofiel komt naar voren welke bedreigingen er zijn en wat er gedaan kan worden om dit te minimaliseren. Ook is hierin meegenomen wat de directie acceptabel vindt t.o.v. de risico’s. Bij het ene risico is de acceptatie hoger of lager dan bij het andere risico. Dit heeft ook gelijk te maken met de benodigde financiële middelen.
Het risico geeft dus aan wat er financieel nodig is om het tegen te gaan of op te lossen. Maar is er voldoende capaciteit om het ook echt op te vangen? Deze capaciteit moet uit het eigen vermogen van de organisatie komen. Dus als organisatie moet je reserves opbouwen. Door de beschikbare capaciteit te delen met de benodigde capaciteit komt er een ratio uit. Hoe hoger het cijfer, hoe meer weerstand een organisatie heeft. Maar let op, is het weerstandsvermogen erg groot, dan kan het invloed hebben op de bedrijfsvoering. De organisatie benut dan niet of nauwelijks kansen en investeert niet voldoende. Is het te laag, dan kan de organisatie in de financiële problemen komen. De gewenste ratio ligt tussen de 1 en de 2.
Waarom?
Het weerstandsvermogen is een belangrijk onderdeel van je risicomanagement. Het geeft aan hoe weerbaar je als organisatie bent als een risico plaats vindt. Het weerstandsvermogen kun je zien als een middel om een nieuwe investering te stimuleren of om de waakzaamheid te versterken als je niet op de gewenste ratio uitkomt. Het geeft eigenlijk weer hoe de organisatie ervoor staat en dat is toch wat een organisatie wil? Het weerstandsvermogen is een goede indicator om je bedrijfsvoering bij te laten sturen.
Wij snappen dat dit best lastig kan zijn en dat het wellicht nog niet helemaal duidelijk is wat je hier nu mee moet of hoe je nu je weerstandsvermogen bepaalt. Als je dus nog vragen hebt over het weerstandsvermogen of over risicomanagement in het algemeen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag.
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.