In dit tweede deel over de andere mindset in de corporatiesector geef ik mijn visie. In het eerste blog vertelde ik over de Novelle en de vermoedelijke visie van minister Blok. Blok zondert het grote en goede deel van het bezit van corporaties af. Corporaties kunnen dat naar zijn inzicht waarschijnlijk op termijn zonder enige betrokkenheid van het Rijk verder exploiteren. De financiering zal iets duurder worden, de huren zullen omhoog gaan, maar een haalbare businesscase in deze geliberaliseerde markt is mogelijk.
Niet logisch
Wat Blok niet doet is het stelsel echt wijzigen. En dat is niet logisch, als je het mij vraagt. Niet dat ik het met Blok eens ben, maar als je zijn visie volgt, dan is het veel logischer om het stelsel op z’n kop te zetten. Als je wilt dat de grotere en duurdere (nu nog sociale) huurwoningen allemaal geliberaliseerd worden, kun je beter niet proberen om de corporaties te veranderen. Blok zou naar mijn oordeel dan veel beter de corporaties met rust kunnen laten. Het overgrote deel doet het immers prima.
Twee wijzigingen
Er hoeven in dat geval eigenlijk maar twee dingen te gebeuren. Het eerste is dat het lijntje tussen corporatie en Rijk moet worden doorgeknipt. Geen ultieme borging meer vanuit het Rijk dus. Verder verandert er niets. Veel makkelijker. Veel minder gedoe. Veel minder bemoeienis uit Den Haag. Lijkt me heerlijk voor de corporatiesector. Een eenvoudig politiek besluit en geleidelijk in te voeren (want heeft pas echt effect als er geherfinancierd moet worden).
Het tweede dat moet gebeuren is een verbetering en stelselwijziging voor het echte sociale vangnet. Van de huidige huurders van de corporaties, kan het overgrote deel prima z’n eigen boontjes doppen. Deze groep is in staat, met het aanbod van de corporaties, z’n zaakjes zelf te regelen. Pamperen is echt niet nodig. Of het nu gaat om de huurtoeslag, een onderhoudsverzoek of gewoon het betalen van de huur, dat lukt die groep prima. Echter, er is ook een kleine groep huurders die echt ondersteuning nodig heeft. Die lukt het niet, of niet zondermeer, om alles zelf te regelen. Die groep heeft aandacht en een perfect sociaal vangnet nodig. In plaats van de corporaties met allemaal grote (politieke) uitdagingen op te zadelen, is het met de ogenschijnlijke doelstellingen van Blok in het achterhoofd, beter om voor die groep echt iets te gaan regelen. Laat de corporaties met rust en maak een goed integraal vangnet voor deze groep.
Hoe ziet dat er dan uit?
Het echte sociale vangnet is maar bestemd voor een kleine groep huurders. Die groep heeft veel aandacht nodig. Niet alleen van de corporatie, maar ook als het gaat om onder meer zorg, onderwijs en inkomen. Als je het mij vraagt is het veel logischer om het vangnet om de behoefte heen te bouwen en niet om de bestaande instituties (gemeente, corporatie, zorginstelling, uitkeringsinstanties, onderwijsinstellingen, etc). Dus zou Blok veel beter een integrale oplossing kunnen bieden. Niet alleen een dak boven je hoofd, maar door ook direct de passende thuiszorg te organiseren, scholing aan te bieden en mensen naar werk te begeleiden.
Mooi! Hebben we ook direct een politieke doorbraak, want de rechterkant van het politieke spectrum kan uitleggen dat de sector hierdoor veel kleiner is gemaakt en de linkerkant van het politieke spectrum kan uitleggen dat de kwetsbare doelgroepen hiermee veel beter worden ondersteund.
Ach… in zo’n blogje is het allemaal eenvoudig. Ben benieuwd wat minister Blok er mee doet!
Door: Ernst van der Leij, senior manager/partner Brink Groep
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.