1 + 1 = 3?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Studies tonen aan dat veel fusies in de praktijk lang niet het verwachte rendement brengen. 1 + 1 = 3? In de praktijk blijkt de uitkomst gewoon 2. Bepaald dus niet wat de betrokkenen ervan hadden gehoopt. Oorzaak: bij veel fusies ligt alle focus op het tekenen van de overeenkomst, maar ontbreekt overzicht over het hele proces, inclusief de feitelijke effectuering.

Elke corporatie is anders. Niet in doelstelling, maar wel in historie, visie en hoe ze specifiek invulling geven aan de maatschappelijke huisvestingsdoelstelling. Daarom is ook elke fusie anders en verdient een eigen aanpak. Wat fusies wel gemeen hebben, is dat de samenvoeging een win-winsituatie moet creëren. Dat is de belangrijkste uitdaging. Dit vergt echter wel veel kennis over, en ervaring met dit soort trajecten.

Een nieuwe start
Een fusie is een prachtige gelegenheid om een corporatie opnieuw ‘neer te zetten’: klaar voor de toekomst, slank en slagvaardig, volgens een helder plan. Dat luistert nauw. Juridisch gezien kan bijvoorbeeld een andere structuur meer optimaal zijn dan fiscaal gezien. Alleen op basis van juiste deskundigheid kunt u de beste afweging maken. Hierbij moet rekening worden gehouden met de strategie en verwachtingen. Datzelfde geldt voor de integratie: hoe kunnen in de nieuwe organisatie o.a. stuurinformatie, IT-systemen, processen en competenties optimaal bijdragen aan de doelstellingen?

Theorie versus praktijk
Hoewel een fusie op papier al snel overzichtelijk lijkt, blijkt het in de praktijk altijd een stuk ingrijpender dan gedacht. De theorie is dan ook slechts één deel van het verhaal. Fuseren raakt aan de kern van corporaties. En naast alle wettelijke verplichtingen waar je aan moet voldoen, is het in de eerste plaats mensenwerk. Het brengt kansen én bedreigingen, voor medewerkers op alle niveaus. Die menselijke kant is een niet te onderschatten factor in zulke processen, want fuseren gaat vooral over mensen en emoties.

Een open, correcte en tijdige afstemming met de medewerkers kan dan ook al een factor 5 schelen in snelheid. Daar hoort dus ook tijdige afstemming met stakeholders bij. Op het juiste moment in het proces, en liefst in een goede en constructieve sfeer. Dat lukt alleen als je de zaken correct en in de juiste fase doet en je medewerkers zorgvuldig meeneemt in het proces. Een ervaren fusiebegeleider weet welke stappen er gezet moeten worden en kan helpen de juiste koers te bepalen, en vast te houden. Daarom pleit BDO voor integrale procesbegeleiding bij fusietrajecten, van de eerste verkennende gesprekken tot de feitelijke samenwerking in de nieuwe organisatie. Door een ervaren coach die de deelnemers intensief begeleidt; als lopers voor hun eerste marathon. Want een marathon is het. En de meeste organisaties zijn op het gebied van fusies debutant.

Door: Drs. E.H.G. Schijvens MBA, Partner Organisation & Control bij BDO